2016. szeptember 4., vasárnap

HÓFEHÉRKE ALMÁS PITÉJE!!

A kedvenc Disney mesém egyértelműen a Hófehérke! Talán Hófehérke volt a legelső Disney hercegnő is, ami tényleg legendássá teszi a mesét.

A napokban újra megnéztem (már vagy századjára), és rögtön felfigyeltem az almás pitére, amit Hófehérke készít a törpéknek. Ami pedig igazán azzá teszi, ami, a Grumpy, azaz: Morgó felirat a tetején. Ezt mi is rátesszük!:)
Persze, nekünk is sokkal könnyebb lenne az állatok segítségével sütni, de szerintem, nélkülük is élvezetes a procedúra:)
Ma azt a pitét készítjük el egy kis modern (csokis!!!:)) csavarral!

HÓFEHÉRKE ALMÁS PITÉJE!


Hozzávalók

A tésztához
- 500 g liszt
- 180 g cukor
- 2 tojás
- 250 g puha vaj

A töltelékhez
- 1kg alma
- 180 g nádcukor
- 3 ek liszt
- 5 ek citromlé

A kenéshez
- 1 tojás
- 1 ek víz

A tésztához egy robotgéppel kikeverjük a vajat és a cukrot. Ezután hozzátörjük a két tojást, és ezeket is elkeverjük a vajjal. Részletekben hozzáadjuk a lisztet, és mikor a végére érünk, morzsaszerű darabokat kell kapnunk, amiket kézzel egybegyúrunk. A tésztát hűtőbe tesszük 2-3 órára!

A töltelékhez felkocázzuk az almákat (én szeretem elég kicsire vágni őket), és citromleves vízben gyűjtjük őket.
Mikor felvágtuk az összes almát, kivesszük a darabokat a citromos vízből, és egy konyharuhával felitatjuk a nedvességet.
Egy nagy tálban összekeverjük az almákat a liszttel és a cukorral, és készen van a töltelék.

A pihentetett tésztát 3cm vastagra nyújtjuk ki, kör alakban.
A piteformát kivajazzuk, és beletesszük a kinyújtott tésztát, a széléhez nyomkodjuk, és az esetleges felesleget levágjuk.
Beletesszük az almatölteléket (valószínűleg púpos lesz), és egy újabb kör alakúra kinyújtott tésztalappal befedjük a tetejét. A széleit egy kis villával lenyomkodjuk, és az egészet megkenjük a tojás kenettel.
A " Grumpy" (azaz Morgó) felirathoz pedig csak kis tésztakígyókat kell gyártanunk a maradékból, és úgy formálni, hogy kialakuljon a szöveg a pite tetején. Ez eltarthat egy ideig, de megéri a próbálkozást!

A piténk összeállt, itt a idő a sütésre, ami először 200 fokon történik 10 percig, majd további 60 percig 160 fokon. (Ha időközben észrevesszük, hogy a pite teteje már megsült, takarjuk le alufóliával, és nyugodtan süssük tovább!)
Sütés után lehet, hogy nem érezzük annyira elkülönültnek a feliratot, ekkor nyúlhatunk az olvasztott csokiért, és átírhatjuk a betűket, és a széleket is kihangsúlyozhatjuk!




Az almás pite sokak szerint melegen a legfinomabb, de mi másnap még jobban szeretjük!:)

Jó étvágyat!
Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése